Fenntartható Erdőgazdálkodás Alkalmazás Kiterjesztett valóság Állami Erdőgazdaságok Rendezvényről Kapcsolat
menu

Élményerdő 2021

Üdvözöljük
az Állami
Erdőgazdaságoknál

Nézzen körül nálunk!

Fedezzük fel együtt erdeink rejtett szépségeit!

Erdőket nevelünk Önöknek! Úgy, ahogy azt elődeink is tették. Örökséget hagyunk az utókornak!
Legyen vendégünk és jöjjön velünk! Ismerje meg az erdők sokszínű és rejtélyes világát,
az állami erdőgazdaságok értékteremtő munkáját.

Keresd a "szarvas-fejet", hogy részese lehess ennek a titokzatos és csodálatos világnak, megismerhesd az erdő csodáit!

A fogalom ami meghatározza
a jövőnket!

Fenntartható erdőgazdálkodás

A jövőnk a kezünkben van

Az emberiségen múlik, hogy a Föld természeti adottságaival hogyan gazdálkodik. A klímaváltozás egyik jele a saját bőrünkön is tapasztalt felmelegedés: a Föld öt legmelegebb évét 2010 után éltük át. A klímaváltozás egyik fő okozója a légkörben található széndioxid. A fák a fotoszintézis során oxigént termelnek, így amellett hogy a széndioxid megkötésével lassítják a klímaváltozás folyamatát, élhetőbb környezetet teremtenek az ember számára. A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élővilágát is megváltoztatja, amire gondosan fel kell készülni.

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben tanúsított ellenálló képesség miatt az erdeinkben nagyon fontos az őshonos növény- és állatvilág által biztosított biológiai sokféleség. Az erdők nem képesek „maguktól”, azaz természetes úton alkalmazkodni a klímaváltozás jelenlegi gyors üteméhez. A társadalom figyelme minden korábbinál nagyobb mértékben fordult az erdők és az erdőgazdálkodók felé, számon kérve a természeti környezet egyik legértékesebb alkotójának, az emberi élet, az élővilág minőségét meghatározó erdőnek a tartamos fenntartását és fejlesztését. A természetvédelem központi témája lett az erdő, az erdei életközösség növényi és állati alkotói, az erdő faji és genetikai sokfélesége. A kiállításunk célja, hogy bemutassuk, a magyar állami erdőgazdálkodóknál jó kezekben vannak a rájuk bízott természeti értékek. Ma már nem kétséges, hogy a természetközeli erdők fenntartása és létesítése jelenti a jövő útját.

Biodiverzitás és erdőgazdálkodás

Az erdő élőhely
minden faj
számára

A fenntartható erdőgazdálkodás kiemelkedően fontos szerepet játszik a biodiverzitás megőrzésében. Az erdők sokoldalú hasznosítására való törekvések egyrészt az erdőkben megtermelhető anyagi javak, mint a természetbarát faanyag, a vad, a vadgyümölcsök, a gyógynövények fenntartható megtermelésére irányulnak, másrészt a nem anyagi jellegű erdei szolgáltatásokra, a környezetvédelmi hatások (víz-, talaj- és levegő tisztaság védelem), az üdülési, a pihenési, a turisztikai lehetőségek bővítését szorgalmazzák.

A magyar állami erdőgazdaságok interaktív és átfogó látogatói élménybemutatója, a modern technológia segítségével a fenntartható erdő-és vadgazdálkodást és a magyar erdőségek sokszínű élővilágát egy teljesen új módon szemlélteti, egy komplex WEB-, AR- és mobil applikáció segítségével.

Élményerdő 2021 mobil applikáció

Ismerje meg az applikáció előnyeit!

A magyarországi 21
állami erdőgazdaság
interaktív és átfogó látogatói élménybemutatója.

Az applikáción belül az Élménypontok képernyő egy apró beépített játék, amelyen belül nyomon követheted hogy milyen pontok vannak még a kiállításunkon amit nem látogattál meg. Az egyes pontok AR minta szkennelése után lesz aktív (kipipálva), vagy akár kézzel is késznek tudod jelölni. Az egyes pontokra kattintva szöveges tartalmat olvashatsz az adott látványosságról. Az élménypontok állapota a kezdőképernyő bal felső sarkában is indikálva van, számmal jelölve a hátralévő pontokat, illetve pulzáló figyelemfelkeltéssel, ha mind kigyűjtésre került. Ha minden pontot megnéztél akkor az oldal grafikája kissé megváltozik, és megjelenik egy szöveg, hogy merre találod az ajándékozási pontot, amely egy kis meglepetéssel honorálja a standunk teljeskörű megtekintését. Ajándékunk segítségével Te is tehetsz erdeink sokszínűségéért!

AR technológia és vadgazdálkodás

Digitális
megjelenés,
valóságos élmény

Számos vadfajjal találkozhattok a kiállításunk megtekintése során a virtuális erdőnkben. Szarvas bőg a szeptemberi csípős hajnalon, nyúl és róka figyel az aljnövényzetben, vaddisznó túr élelem után kutatva a bokrok alatt. Mindezeket az élményeket Te is átélheted az AR virtuális környezetben, applikációnk segítségével!

Kompatibilitás

Alkalmas-e a telefonom
az applikáció használatára?

Ezt a kérdést akkor is érdemes jól körbejárni, ha véleményünk szerint a telefonunk mindenre megfelel. Amire például biztosan szüksége lesz az applikációnak, az egy beépített giroszkóp, ami már a legtöbb mai telefonban megtalálható. Emellett nem árt, ha 2-3 évnél nem régebbi, ugyanis az akkumulátor ilyenkor már gyorsabban merül és egy ilyen alkalmazás jobban igénybe veheti a telefont. Senki nem szeretne az erdő közepén lemerült telefonnal azon gondolkozni, hogy most hogyan találjon ki az erdőből. Ezek megelőzésére jobb mindennek utánajárni! Az applikáció leírásánál megtaláljuk ezeket a szükséges feltételeket is.

Erdőket nevelünk Önöknek!

Ismerje meg a Magyar Állami
Erdőgazdaságok tevékenységét!

Magyarországon a 21 állami tulajdonban lévő erdőgazdaság több, mint 1 millió ha erdőt és erdőgazdálkodás céljait szolgáló földterületet kezel. A hazai erdők nem tekinthetők önfenntartó környezeti rendszereknek, mivel jelenlegi formájuk több évszázados emberi beavatkozás, gazdálkodás során alakult ki. Fenntartásuk csak szakszerű ökoszisztéma menedzsment keretében lehetséges. Az erdőgazdálkodás célja ezért nem lehet más, mint az erdő védelme és a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység annak érdekében, hogy az erdő megőrizze biológiai változatosságát, termő- és felújuló képességét. Megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban lévő környezeti és gazdasági elvárásoknak. Szolgálja a társadalom közjóléti és ökoturisztikai céljait.

Ismerd meg munkánkat, járd végig a magyar állami erdőgazdaságok sokszínű tevékenységeit bemutató kiállításunkat! Ha végigjártad és megismerted a standunkat, megajándékozunk Téged! Vidd magaddal az erdei fák magjait, és ültess fát Te is! Küzdj a klímaváltozás ellen, ültess és használj minél több fát, hiszen a fa természetes, környezetbarát és megújuló alapanyag, melynek használatával hozzájárulsz a CO2 semlegesség eléréséhez.

A standunkon megjelenő
21 állami erdőgazdaság elérhetősége

Túrázz, és ismerd meg Magyarország természeti csodáit! Várunk tanösvényeinken és kilátóinkban, szerezz élményeket erdei iskoláinkban, foglalj szállást vendégházainkban!

"Egy a természettel" vadászati
és természeti világkiállítás

Nyitvatartás

2021. szeptember 25. - október 14.
minden nap: 10-19 óra

Bejárat

I. kapu, III. kapu

Megközelítés

  • 2-es metróval az Örs vezér térig, onnan a 10-es busszal vagy gyalogosan a Pillangó utcai metrómegállótól (kb. 15 perc).
  • 37 vagy 37A villamossal a Blaha Lujza tértől, a Népszínház utcából.
  • Vonattal a Keleti pályaudvarból Kőbánya felső állomásig.
  • Kerékpárral a Kerepesi út felől az Albertirsai úton az I-es kapuig.

Kutyával érkezés

Belépés a III. kapunál
Belépés előtt a megfelelő védőoltások és a kutya chippel való ellátottságának igazolása kötelező! Kutya csak pórázon hozható be a rendezvény területére, a gazda saját felelősségére!

A rendezvény helyszíne

Útvonaltervezés

1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Egészségügyi intézkedések

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás a mindenkori járványügyi, egészségügyi protokoll betartásával kerül megrendezésre.

Friss információ a magyarországi járványügyi helyzettel kapcsolatosan: koronavirus.gov.hu

További információk a kiállítással kapcsolatban:

onewithnature2021.org
facebook.com/egyatermeszettel2021

21 Magyar Állami Erdőgazdáság
×